Ајне (долнолужички Dupej) е река, околу 40 километри долга во германската покраина Саксонија-Анхалт, која извира југоисточно од Харцгероде во планините Харц на 420 метри надморска височина. Ајне тече северно од сојузниот автопат Б 242 до Фридриксроде во источен правец, а потоа врти кон североисток кон подножјето на Харц. Речните канали течат низ Алтероде, Велбслебен и Вестдорф до Ашерслебен. Притоки на Ајне се Вибек, Лајне, Швенеке, Мукарене и Лангеталбах. Југоисточно од овој град, Ајне се влева во реката Випер на висина од 93,7 метри.

Реката во близина на Велбслебен

Ајне го дала името на заедницата на општини Випер-Ајне.

51°45′N 11°31′E / 51.750° СГШ; 11.517° ИГД / 51.750; 11.517