Ватерполо на Летните олимписки игри 2004 (мажи)

Ватерполото на Летните олимписки игри 2004 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Атина, Грција. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 2004 (мажи)
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Унгарија, второто Србија и Црна Гора и третото Русија.

Групна фаза уреди

Група A уреди


15 Август 2004
16:30
[1] Русија   5 – 2   Казахстан Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 0-0, 1-0, 2-1, 2-1

15 Август 2004
10:45
[2] Србија и Црна Гора   4 – 6   Унгарија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-0, 2-3, 1-0, 0-3

15 Август 2004
22:15
[3] Хрватска   6 – 7   САД Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 0-0, 0-3, 2-1, 4-3

17 Август 2004
16:30
[4] Казахстан   6 – 9   САД Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-1, 3-4, 0-1, 2-3

17 Август 2004
17:45
[5] Русија   3 – 4   Србија и Црна Гора Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-1, 1-1, 0-1, 1-1

17 Август 2004
22:15
[6] Унгарија   10 – 8   Хрватска Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-0, 4-2, 4-4, 1-2

19 Август 2004
09:30
[7] Србија и Црна Гора   9 – 5   Казахстан Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 3-1, 2-1, 1-1, 3-2

19 Август 2004
10:45
[8] САД   5 – 7   Унгарија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 2-3, 0-1, 1-1

19 Август 2004
22:15
[9] Хрватска   8 – 9   Русија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 2-3, 1-1, 3-3

21 Август 2004
09:30
[10] Казахстан   4 – 14   Унгарија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-3, 0-4, 2-4, 1-3

21 Август 2004
21:00
[11] Србија и Црна Гора   11 – 8   Хрватска Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-1, 4-2, 3-3, 2-2

21 Август 2004
22:15
[12] Русија   9 – 7   САД Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 3-1, 3-3, 2-0, 1-3

23 Август 2004
10:45
[13] Хрватска   5 – 4   Казахстан Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 2-0, 0-0, 1-2

23 Август 2004
18:15
[14] Русија   6 – 7   Унгарија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-2, 1-1, 1-3, 3-1

23 Август 2004
21:00
[15] САД   4 – 9   Србија и Црна Гора Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-2, 1-2, 1-3, 1-2

Група B уреди


15 Август 2004
09:30
[16] Египет   3 – 14   Австралија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-3, 0-5, 1-4, 1-2

15 Август 2004
17:45
[17] Италија   4 – 5   Шпанија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-2, 1-3, 0-0, 2-0

15 Август 2004
21:00
[18] Германија   5 – 4   Грција Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 0-1, 2-1, 1-0

17 Август 2004
09:30
[19] Австралија   4 – 8   Италија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-1, 2-2, 0-3, 1-2

17 Август 2004
10:45
[20] Германија   13 – 3   Египет Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 4-0, 5-0, 2-0, 2-3

17 Август 2004
21:00
[21] Грција   15 – 4   Шпанија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-1, 4-1, 1-2, 1-1

19 Август 2004
16:30
[22] Шпанија   8 – 4   Австралија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-1, 3-1, 1-1, 2-1

19 Август 2004
17:45
[23] Италија   10 – 5   Германија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-0, 1-2, 3-2, 4-1

19 Август 2004
21:00
[24] Египет   4 – 15   Грција Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 0-5, 0-2, 2-3, 2-5

21 Август 2004
10:45
[25] Египет   4 – 13   Италија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-3, 1-0, 2-5, 0-5

21 Август 2004
16:30
[26] Германија   11 – 5   Шпанија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 3-2, 2-0, 4-3, 2-0

21 Август 2004
17:45
[27] Грција   10 – 9   Австралија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 3-2, 3-2, 2-3

23 Август 2004
09:30
[28] Германија   6 – 6   Австралија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-3, 2-1, 1-0, 2-2

23 Август 2004
17:00
[29] Шпанија   12 – 4   Египет Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 4-1, 3-0, 2-1, 3-2

23 Август 2004
22:15
[30] Грција   6 – 4   Италија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 1-0, 1-2, 2-1, 2-1

Последна фаза уреди

  Чевртфинале Полуфинале Златен медал
                           
A1    Унгарија 7  
B2    Русија 12  
A3    Русија 5  
A3    Германија 5  
       Унгарија 8
       Србија и Црна Гора 7
B1    Србија и Црна Гора 7
A2    Србија и Црна Гора 7  
B3    Грција 3  
B3    Шпанија 5  
5&6 Бронзен медал
5    Германија 6      Русија 6
6    Шпанија 5 4    Грција 5
  9-12 место 7-10 место 7-8
                           
A4    САД 6  
B5    Австралија 10  
B5    Австралија 5  
A6    Казахстан 5  
  8    САД 9
  7    Италија 8
B4    Италија 11
A5    Хрватска 12  
A5    Хрватска 7  
B6    Египет 1  
11-12 9-10
11    Казахстан 15 9    Австралија 8
12    Египет 7 10    Хрватска 7

7-12 место уреди

25 Август 2004
09:30
[31] Казахстан   5 – 10   Австралија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 1-4, 1-3, 1-1

25 Август 2004
10:45
[32] Хрватска   12 – 1   Египет Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 4-0, 2-0, 4-0, 2-1

Четвртфинале уреди

25 Август 2004
17:00
[33] Русија   12 – 5   Германија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-1, 2-1, 5-0, 3-3

25 Август 2004
18:15
[34] Србија и Црна Гора   7 – 5   Шпанија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 3-2, 2-0, 0-2, 2-1

11-12 место уреди

27 Август 2004
09:30
[35] Казахстан   15 – 7   Египет Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 6-0, 1-2, 5-3, 3-2

7-10 место уреди

27 Август 2004
10:45
[36] САД   6 – 5   Австралија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-0, 1-1, 2-2, 1-2

27 Август 2004
17:00
[37] Италија   11 – 7   Хрватска Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-1, 3-4, 1-1, 5-1

Полуфинале уреди

27 Август 2004
18:15
[38] Унгарија   7 – 5   Русија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 3-3, 2-0, 0-0

27 Август 2004
21:00
[39] Грција   3 – 7   Србија и Црна Гора Olympic Aquatic Centre
Голови по четвртина: 1-2, 1-3, 1-1, 0-1

9-10 место уреди

29 август 2004
09:30
[40] Австралија   8 – 7   Хрватска Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-0, 3-4, 1-1, 2-2

7-8 место уреди

29 Август 2004
10:45
[41] САД   9 – 8   Италија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 2-0, 2-3, 3-3

5-6 место уреди

29 Август 2004
12:00
[42] Германија   6 – 4   Шпанија Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-2, 3-1, 0-0, 1-1

Бронза уреди

Август 29
16:00
[43] Русија   6 – 5   Грција Olympic Aquatic Centre
Голови по четвртина: 1-1, 3–1, 1–2, 1–1

Злато уреди

29 Август 2004
17:30
[44] Унгарија   8 – 7   Србија и Црна Гора Атински олимписки воден центар
Голови по четвртина: 2-3, 3-2, 0-2, 3-0

Табела уреди

Место Екипа
    Унгарија
    Србија и Црна Гора
    Русија
4.   Грција
5.   Германија
6.   Шпанија
7.   САД
8.   Италија
9.   Австралија
10.   Хрватска
11.   Казахстан
12.   Египет

Надворешни врски уреди