Ватерполо на Летните олимписки игри 2004 (жени)

Ватерполото на Летните олимписки игри 2004 — вториот официјален ватерполски турнир на Олимписките игри во женска конкуренција. Турнирот се одржал во Атина, Грција. На турнирот учествувале вкупно 8 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 2004 (жени)
Water polo pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Италија, второто Грција и третото САД.

УчеснициУреди

Група A
Група B

Групна фазаУреди

Група AУреди

16 август
10:45
Match 2[1] Австралија   6 – 5   Италија
Голови по четвртина: 3–1, 1–2, 1–1, 1–1

16 август
17:45
Match 4[2] Грција   8 – 6   Казахстан
Голови по четвртина: 2–2, 2–1, 2–2, 2–1

18 август
09:30
Match 5[3] Австралија   9 – 4   Казахстан
Голови по четвртина: 3–2, 2–1, 2–0, 2–1

18 август
17:45
Match 8[4] Грција   2 – 7   Италија
Голови по четвртина: 0–3, 2–2, 0–1, 0–1

20 август
09:00
Match 9[5] Италија   8 – 6   Казахстан
Голови по четвртина: 2–0, 3–1, 1–4, 2–1

20 август
18:00
Match 12[6] Австралија   7 – 7   Грција
Голови по четвртина: 1–2, 3–5, 2–0, 1–0
1 Голови

Група BУреди

16 август
09:30
Match 1[7] САД   7 – 6   Унгарија
Голови по четвртина: 4–1, 0–2, 1–2, 2–1

16 август
16:30
Match 3[8] Русија   8 – 6   Канада
Голови по четвртина: 1–2, 3–0, 2–3, 2–1

18 август
10:45
Match 6[9] САД   5 – 6   Канада
Голови по четвртина: 0–0, 1–0, 3–1, 1–5

18 август
16:30
Match 7[10] Русија   9 – 8   Унгарија
Голови по четвртина: 2–1, 3–3, 2–3, 2–1

20 август
10:15
Match 10[11] САД   8 – 4   Русија
Голови по четвртина: 1–1, 4–1, 2–1, 1–1

20 август
16:45
Match 11[12] Унгарија   5 – 4   Канада
Голови по четвртина: 1–2, 2–0, 2–1, 0–1

Финална фазаУреди

ПлејофУреди

  Четвртфинале     Полуфинале     Злато
                           
        A1    Австралија 2  
  B2    Русија 4     A3    Грција 6    
  A3    Грција 7              Грција 9
           Италија 10
        B1    САД 5    
  A2    Италија 8     A2    Италија 6   Бронза
  B3    Унгарија 5   4    Австралија 5
       САД 6

7-8 местоУреди

22 август
10:45
Match 13[13] Казахстан   4 – 10   Канада
Голови по четвртина: 0–2, 1–4, 3–3, 0–1

ПолуфиналеУреди

22 август
17:00
Match 14[14] Грција   7 – 4   Русија
Голови по четвртина: 2–1, 3–0, 2–1, 0–2

22 август
18:15
Match 15[15] Италија   8 – 5   Унгарија
Голови по четвртина: 2–1, 2–2, 2–2, 2–0

5-6 местоУреди

24 август
10:45
Match 16[16] Русија   12 – 11   Унгарија
Голови по четвртина: 3–5, 1–2, 4–0, 2–3  OT: 1–0, 1–1

ПолуфиналеУреди

24 август
18:15
Match 17[17] Австралија   2 – 6   Грција
Голови по четвртина: 1–4, 0–1, 1–1, 0–0

24 август
17:00
Match 18[18] САД   5 – 6   Италија
Голови по четвртина: 2–1, 1–1, 1–0, 1–4

БронзаУреди

26 август
17:00
Match 19[19] Австралија   5 – 6   САД
Голови по четвртина: 0–0, 0–4, 3–1, 2–1

ЗлатоУреди

26 август
18:15
Match 20[20] Грција   9 – 10   Италија
Голови по четвртина: 3–2, 3–3, 0–1, 1–1  OT: 2–2, 0–1

ТабелаУреди

 1.   Италија
 2.   Грција
 3.   САД
 4.   Австралија
 5.   Русија
 6.   Унгарија
 7.   Канада
 8.   Казахстан

НаводиУреди

 1. "Water polo Official Results Book", p. 4
 2. "Water polo Official Results Book", p. 6
 3. "Water polo Official Results Book", p. 8
 4. "Water polo Official Results Book", p. 10
 5. "Water polo Official Results Book", p. 12
 6. "Water polo Official Results Book", p. 14
 7. "Water polo Official Results Book", p. 16
 8. "Water polo Official Results Book", p. 18
 9. "Water polo Official Results Book", p. 20
 10. "Water polo Official Results Book", p. 22
 11. "Water polo Official Results Book", p. 24
 12. "Water polo Official Results Book", p. 26
 13. "Water polo Official Results Book", p. 28
 14. "Water polo Official Results Book", p. 30
 15. "Water polo Official Results Book", p. 32
 16. "Water polo Official Results Book", p. 34
 17. "Water polo Official Results Book", p. 36
 18. "Water polo Official Results Book", p. 38
 19. "Water polo Official Results Book", p. 40
 20. "Water polo Official Results Book", p. 42