Отвори го главното мени

Демографија на Јужноафриканската Република

(Пренасочено од Јужноафриканци)

Според последниот попис одржан во 2007 година, населението на Јужноафриканска Република изнесува 43 997 828 луѓе.

Динамика на населението (1961 - 2003)

Содржина

СтатистикаУреди

 
Црното население во земјата по провинции
 
Белото население во земјата по провинции
 
Обоеното население во земјата по провинции
 
Азиското население во земјата по провинции

Средна возрастУреди

24,3 г. (23,5 за мажи и 25,1 за жени)

Старосна структураУреди

(2001)

 • од 0 до 14 години: 32,1% (мажи 7 170 000; жени 7 210 000)
 • од 15 до 64 години: 63% (мажи 18 000 000; жени 14 740 000)
 • од 65: 4,9% (мажи 800 000; жени 1 390 000)

(2009)

 • од 0 до 14 години: 28,9% (мажи 7 093 328; жени 7 061 579)
 • од 15 до 64 години: 65,8% (мажи 16 275 424; жени 15 984 181)
 • од 65: 5,4% (мажи 1 075 117; жени 1 562 860)

Коефициент на плодностУреди

По полУреди

 • при раѓање: 1,02 од машки пол на 1 од женски
 • под 15-годишни: 1,012 од машки пол на 1 од женски
 • 15-64-годишни: 0,951 од машки пол на 1 од женски
 • над 65-годишни: 0,628 од машки пол на 1 од женски
 • за цялото население: 0,947 од машки пол на 1 од женски

Смртност кај новородените: 59,44 ‰

 • мажи: 43,21 г.
 • жени: 41,66 г.
 • вкупно: 42,45

МиграцијаУреди

(на 1000 души)

ПрирастУреди

Расов составУреди

(2007)

 • црнци 79,7%
 • белци 9,1%
 • друѓи 10,1%

РелигијаУреди

Религија Приврзаници % Следбеници %
2001[1] 2007[2]
христијанство 35750641 79.77 29684861 73,52
неверници 6767165 15.1 3262428 8,08
останати 283815 0,63
будизам 12113 0,03
ислам 654064 1.46 985460 1.45
Неопределени 610974 1,36
хиндуизам 551668 1.23 504707 1,25
народни вери 125898 0.28 6056487 15
јудаизам 75549 0.17 68640 0,17

ЈазикУреди

Во земјата се користат 11 официјални јазици: африканс, ндебеле, коса, зулу, свази, северен сото, јужен сото, цвана, цонга, венда, коса и зулу.

Најголеми градовиУреди

Rank Општина Население (2001) Население (1996) Процент1996-2001 Најголема етничка група[3]
(includes neighboring townships)
Најголемо етничко малцинство
1. Јоханесбург, Гаутенг 3,225,812 2,639,110 22.2% Црно Бело
2. Дурбан, Натал 3,090,117 2,751,193 12.3% Црно Азиско, Бело
3. Кејптаун, Западен Кејп 2,893,251 2,563,612 12.9% Обоени Црно, Бело
4. Источен Ранд, Гаутенг 2,480,282 2,026,807 22.4% Црно Бело
5. Преторија, Гаутенг 1,985,984 1,682,701 18.0% Црно Бело
6. Порт Елизабет, Источен Кејп 1,005,776 969,771 3.7% Црно Обоени, Бело
7. Источен Лондон, Источен Кејп 701,881 682,287 2.9% Црно Бело
8. Веренигинг, Гаутенг 658,422 597,948 10.1% Црно Бело
9. Блумфонтејн, Фристејт 645,441 603,704 6.9% Црно Бело
10. Thohoyandou, Лимпопо 584,469 537,454 8.7% Црно Бело

НаводиУреди

 1. „Table: Census 2001 by province, gender, religion recode (derived) and population group.“. Census 2001. Statistics South Africa. конс. 2009-04-27.  Select all 26 religions, click "Continue".
 2. „Country Profile: South Africa (Republic of South Africa)“. Religious Intelligence. Republic of South Africa: Religious Intelligence 
 3. This includes neighboring townships up to 50km away, and doesn't always just include the city center, which almost always have a white majority

Надворешни врскиУреди