3 април (починале)

список на статии на Викимедија
Портрет на Џејмс Кларк Рос од 1834 г.
Портрет на Џејмс Кларк Рос од 1834 г.
Јоханес Брамс
Јоханес Брамс
1171  Филип од Наблус — седмиот Голем мајстор на витешкиот ред Темплари.
1287  Хонориј IVримски папа.
1862  Џејмс Кларк Рос — британски поморски истражувач.
1882  Џеси Џејмс — американски разбојник (р. 1847).
1897  Јоханес Брамс — германски композитор, пијанист и диригент.
1990  Сара Вон — американска џез пејачка (р. 1924).
1950  Курт Веил — германско-американски композитор.
1897  Греам Грин — англиски писател (р. 1904).
1915  Надежда Петровиќ — српска сликарка.
2015  Боб Барнс — американски рок-музичар, член на групата Линард скинард (Lynard Skynard).
2016  Чезаре Малдини — италијански фудбалер и тренер.
2024  Вељко Булајиќ — југословенски режисер.