Сер Џејмс Кларк Рос (15 април 1800 - 3 април 1862) бил британски поморски истражувач.

Џејмс Кларк Рос
Џејмс Кларк Рос
Роден(а)15 април 1800
Лондон
Починал(а)3 април 1862(1862-04-03) (возр. 61)
НационалностБританец
Познат(а) поАнтарктичкото истражување

Во 1831 година, за време на експедицијата на Арктикот го открил северниот магнетен пол. Од 1839 до 1843 г. тој ја предводел експедицијата на Антарктикот и притоа открил море и остров што денес го носат неговото име.