30 април (починале)

список на статии на Викимедија
1555  Марцел II — римски папа.
1883  Едуар Мане — француски сликар, непосреден претходник на импресионистите.
1903  Јордан Поп Јорданов - Орцето — еден од организаторите на Солунските атентати.
1945  Адолф Хитлер — водач на Третиот Рајх.
1945  Ева Браун — сопруга на Адолф Хитлер.
1983  Мади Вотерс — американски блуз-музичар.
1989  Серџо Леоне — италијански режисер.
2011  Ернесто Сабато — аргентински писател.
2015  Бен Е. Кинг — американски соул-пејач.
2024  Пол Остер — американски писател.