Серџо Леоне

Серџо Леоне (италијански: Sergio Leone, Рим, 3 јуни 1929 - 30 април 1989) бил познат италијански режисер,сценарист и продуцент. Тој се смета за многу важен режисер во историјата на филмот, а особено е познат по неговите филмови од жанрот „шпагети-вестерн“.

Sergio Leone

Животопис уреди

Творештво уреди

Леоне се смета за еден од најважните режисери во историјата на филмот, и покрај тоа што имал режирано само неколку филмови во својата кариера. Неговата режија била иновативна, оригинална и богата со стил. Тој бил основач на посебен филмски жанр и предонесол за преродбата на вестернот во 1960-тите години, благодарение на филмовите како: „За грст долари“, „За неколку долари повеќе“, „Добриот, лошиот и грдиот“ и „Беше еднаш на западот“.

Филмографија уреди