Ева Ана Паулина Браун (род. 6 февруари 1912 во Минхен Германија - поч.30 април 1945) му била долгогодишна сопатнична и “сопруга” на Адолф Хитлер.

Ева Браун и Адолф Хитлер

Биографија

уреди

Родена е во Минхен, како ќерка на учител[1]. Се образувала во приватно училиште и била посветена на спорт и атлетика. Била ќерка на школски учител. Се образувал во школата за бизнис, но секогаш била посветена на атлетиката. Неколку месеци работела како рецепционер во болница, и тогаш ја прифатила работата како личен асистент на нацистичкиот фотограф Хајнрих Хофман. Тука го сретнала Хитлер во 1929 година и се заљубила во него на прв поглед. Тој и се претставил како „Господин Волк“ (тоа име го користел во почетоците на неговиот политички живот поради безбедносни причини). Ева пробала да се самоубие во 1935 година, заради несогласувања во врска со Адолф Хитлер. Имала големо влијание врз Хитлер, и некои историчари тврдат дека некои од најлошите идеја биле нејзини замисли. На 30 април 1945 година се убива заедно со Хитлер во бункер во Берлин. Нејзиното тело било запалено заедно со телото на Хитлер.

Наводи

уреди
  1. Lambert 2006, стр. 46.