2 април (починале)

список на статии на Викимедија
Мише Развигоров во 1918 г.
Мише Развигоров во 1918 г.
1791  Оноре Габриел Мирабо — француски политичар и државник.
1872  Семјуел Морзе — северноамерикански сликар и пронаоѓач.
1905  Цено Куртев — бугарски подофицер.
1907  Мише Развигоров — учител, револуционер и војвода на ТМОРО
1974  Жорж Помпидуфранцуски политичар.
1987  Бади Рич — американски џез-музичар.
1992  Хуанито — шпански фудбалер.
2005  Јован Павле IIримски папа.
2008  Јозо Т. Бошковски - Јон — македонски поет.
2016  Ласло Шароши — унгарски фудбалер.
2024  Џон Барт — американски писател.