25 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
844  Грегориј IVримски папа.
1756  Кристоф Томас Шефлер — германски фрескописец.
1824  Теодор Жерико — француски сликар и графичар.
1896  Фредерик Лејтон — англиски сликар.
1920  Амадео Модиљанииталијански сликар.
1987  Асим Ферхатовиќ — босански и југословенски фудбалер.
1987  Предраг Милосављевиќ — српски и југословенски сликар, дипломат и писател.
1990  Ава Гарднер — американска глумица.
2015  Демис Русос — грчки поп-пејач.
2017  Џон Херт — англиски глумец.
2019  Душан Макавеев — српски и југословенски филмски режисер.
2022  Вим Јансен — холандски фудбалер.