Теодор Жерико (француски: Théodore Géricault) (26 септември 179125 јануари 1824) бил француски сликар и графичар. Стилски припаѓа на доцниот класицизам. Сликал теми со историска содржина, современи драматични настани и друго. Со светска слава се здобил со сликата „Сплавот Медуза“.

Сплавот Медуза, 1819