Кристоф Томас Шефлер

германски сликар

Кристоф Томас Шефлер (германски: Christoph Thomas Scheffler; (20 декември 169925 јануари 1756) — германски сликар од периодот на рококото. Најзначаен е по неговите фрески.

Портрет на Кристоф Томас Шефлер во профил (гравура, 1745)
Таванска фреска во црквата Св. Павлин во Трир

Роден во Мајнбург и научил сликање од татко му Волфганг. Во периодот 1719-1722 г. работел како чирак кај Козма Дамјан Азам. Во 1722 пристапил во монашкиот ред Исусовци како послушник и таму живописал неколку цркви. Во 1728 го напуштил манстирскиот живот и се преселил во Аугсбург, каде што живеел сè до смртта во 1756 г.

Во неговото творештво се вбројуваат фреските во црквата Св. Сесилија во Хојзенштам, дело на архитектот Балтазар Нојман по порачка на семејството Шенборн-Хојзенштам, и фреските во црквата Св. Павлин во Трир, изградена за изборниот кнез Франц Георг фон Шенборн. Фреските во капелата на Тевтонското заповедништво (Deutschhaus) во Мајнц, исто така дело на Шефер, биле уништени во Втората светска војна.

Наводи уреди

Оваа статија содржи информации од преработка од 20 август 2006 од истоветната статија на Википедија на германски.

Надворешни врски уреди

Галерија уреди