24 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1543  Никола Коперник — полски астроном, застапник на хелиоцентричниот систем.
1919  Амадо Нерво — мексикански поет, новинар и амбасадор.
1963  Елмор Џејмс - американски блуз-музичар.
1974  Дјук Елингтон — американски џез-музичар.
1991  Џин Кларк — американски рок-музичар, член на групата Byrds.
1994  Цветко Узуновски — македонски комунист, учесник во НОВ и политичар.
2015  Маркус Белгрејв — американски џез-музичар.
2019  Душица Жегарац — српска и југословенска глумица.
2023  Тина Тарнер — американска пејачка.