12 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
816  Лав IIIримски папа.
1903  Милан Делчев — македонски револуционер.
1912  Фредерик Паси — француски хуманист и нобеловец (р. 1822).
1943  Тодор Ангеловски — македонски учител.
1944  Коце Стојановски - Металец — македонски револуционер.
1983  Норма Ширер — канадско-американска филмска глумица.
1997  Булат Окуџава — советски и руски поет.
2003  Грегори Пек — американски филмски глумец (р. 1916).
2006  Ѓерѓ Лигети — унгарско-австриски композитор (р. 1923).
2007  Барон Ги Едуар Алфонс Пол де Ротшилд — француски банкар (р. 1909).
2024  Џери Вест — американски кошаркар.