12 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1003  Силвестер IIримски папа.
1012  Сергиј IV — римски папа.
1860  Чарлс Бери — англиски архитект.
1884  Беджих Сметана — чешки композитор и диригент.
1904  Вангел Георгиев — андартски капетан.
1905  Атанас Шабанов-Тешовалијата — македонски ајдутин и револуционер.
1907  Жорис-Карл Уисманс — француски писател.
1995  Круме Наумовски — македонски првоборец.
1995  Адолфо Педернера — аргентински фудбалер.
2001  Диди — бразилски фудбалер.
2008  Роберт Раушенберг — американски сликар.
2024  Дејвид Санборн — американски џез-музичар.