10 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
426  АтикЦариградски патријарх.
1359  Хуго IVкрал на Кипар.
1636  Питер Бројгел Помладиот — фламански сликар.
1674  Томас Трахерн — англиски поет.
1837  Шарл Фурјефранцуски филозоф.
1930  Адолф Енглергермански ботаничар.
1973  Лудвиг фон Мизес — австриско-американски економист.
1976  Силвана Арменулиќ — југословенска фолк-пејачка.
1983  Ралф Ричардсон — англиски глумец.
1985  Јул Бринер — американски глумец.
1985  Орсон Велс — американски глумец и режисер.
2004  Кристофер Рив — американски глумец.
2014  Валери Карпов — руски и советски хокеар.