.uaнајвисок државен домен за Украина.

.ua
ua ccTLD
Воведен1 декември 1992
Тип на доменНајвисок државен домен
СостојбаАктивен
РегистарHostmaster Ltd.
ПокровителCommunication Systems
Наменета употребаЕнтитети поврзни со  Украина
Фактичка употребаУпотребуван во Украина
СоставРегистрациите се на трето ниво под второстепени ознаки, но можни се второстепени регистрации за претставниците на трговски марки
ДокументиPolicy documents
Мреж. место.ua NIC
DNSSECда

Историја уреди

  • 1 декември 1992 - регистрација на домен
  • April 13, 2012 - DNSSEC домен

Второстепени домени уреди

За да се отстрани можноста за злоупотреба, регистрацијата на второстепени домени директно под доменот .ua кој е ограничен за трговски марки, кои можат да регистрираат доменско име слично на трговската марка. Може да се регистрираат третостепени домени под следниве второстепени имиња:

  • com.ua - правни лица
  • edu.ua - образовни институции.
  • gov.ua - владини институции
  • net.ua - даватели на мрежни услуги
  • in.ua - за физички лица
  • at.ua - платени за физички лица
  • pp.ua - слободни за физички лица
  • org.ua - организации

Постојат второстепени домени кои се поврзани со области. Овие се помалку користени од оние погоре наведените, но некогаш се ограничени само на организации во тие области.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди