Ивано-Франковска област

Ивано-Франковска област
Івано-Франківська область
Знаме
Flag of Ivano-Frankivsk Oblast.png
Местоположба
Карта на Украина, Ивано-Франковската област е означена со црвено
Информации
Админ. центар:Ивано-Франкивск
Официјални јазици:украински
Површина:13 928 km²
Население:1 406 129
Број на реони:14
Регистерска ознака:АТ
Областен управител:Олех Хончарук

Ивано-Франковската област (украински: Івано-Франківська область) е една од 24-те области на Украина. Се наоѓа во западниот дел дел на земјата. Taa граничи со Закарпатската, Лавовската, Черновечката и Тернополската област. На југ, Ивано-Франковската област граничи со Романија. Опфаќа површина од 13 928 км2. Во областа има 745 села и 15 градови.

  • 1939 - 1962 се нарекувала Станиславска област, бидејќи главниот град на областа, Ивано-Франковск, се нарекувал Станислав.

ИсторијаУреди

  • 1792 - 1918 година е дел на Австрија, а потоа на Австроунгарија.
  • Западно Украинска Народна Република 1918—1921
  • „Станиславске војеводство“ е дел на Полска 1921—1939
  • Советскиот Сојуз го анектира војеводството (1939),
  • Од 1939 година, под името „Станиславска област“ областа е дел на Украинската ССР.
  • Во 1962, името на областа било променето во „Ивано-Франковска Област“
  • Од 1991 година, областа е дел на независна Украина.

Надворешни ВрскиУреди