Највисок државен домен

Највисок државен домен (или државен код на главен семрежен домен) — највисокиот домен на именската семрежја адреса кој се доделува на една држава; т.е. последните две букви од семрежната адреса.

Кодот на Македонија на семрежјето е „.mk“.

Сите државни семрежни кодови се долги две букви, ги доделува Агенцијата за доделување на броеви на семрежјето (IANA)[1] според упатството РФЦ 1591 кое кореспондира со стандардот ИСО 3166-2 алфа-2 со неколку исклучоци.[2][3]

Државите имаат национален опслужувач на државниот семрежен домен, кој ги доделува имињата со државната наставка, и ги насочува пребарувањата на адреси со тој државна наставка.

Државниот код na Македонија е .mk или кириличниот .мкд и задачата за доделување на семрежни имиња со врвен домен ја има организацијата МАРнет.

Наводи

уреди
  1. Официјална страница на ИАНА
  2. Jon Postel (1994). „RFC 1591 - Domain Name System Structure and Delegation“. Посетено на 2008-09-09.
  3. ISO. „ISO 3166 Maintenance agency“.