Хмелничка Област

(Пренасочено од Хмелничка област)
Хмелничка област
Хмельницька область
Знаме

Местоположба
Карта на Украина, Хмелницката област е означена со црвено
Информации
Админ. центар:Хмелницки
Официјални јазици:украински
Површина:20 629 km²
Население:1 426 649 (2004)
Број на реони:20
Регистерска ознака:ВХ
Областен управител:Михаjло Захородниj

Хмелничката област (украински: Хмельницька область) е една од 24-те области на Украина. Се наоѓа во западниот дел на земјата. Граничи со Ровненската, Житомирската, Черновечка, Виничката и Тернополската облатс. Опфаќа површина од 20 6293 км2. Во областа има 1 410 села и 13 градови.

  • 1937 - 1954 се нарекувала Камјанец-Подолска област, бидејќи главен град на областа бил Камјанец-Подолск.

Историја Уреди

  • До 1918, е дел на Руската Империја.
  • Украинска Народна Република 1918—1921
  • Од 1921 Дел на СССР.
  • Основана е Камјанец-Подиљска област (1937).
  • Во 1954, центарот на областа од Камјанцец-Подолска бил преместен во Хмелницки, а името на областа било променето во „Хмелничка област“.
  • Од 1991 година, областа е дел на независна Украина.

Демографија Уреди

Според пописот од 2004, во областа живеат најмногу Украинци, а останатите се Руси, Евреи, Ерменци.

Религија Уреди

Најголем број на луѓето се припадници на Украинската Автокефална Православна Црква, а втора по големина е Украинската Гркокатоличка Црква.

Надворешни врски Уреди