Четврта кичевска парохија

црковна парохија на МПЦ-ОА
Кичевската градска катедрала Црква „Св. Петар и Павле“ е парохиско седиште

Трета кичевска парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Кичевското архијерејско намесништво на Дебарско-кичевската епархија. Нејзиното седиште е во кичевската градска соборна црква „Св. Петар и Павле“. Парохиски свештеник е Стевчо Тошевски (сост. 2015). Покрај дел од градот Кичево, парохијата ги опфаќа и селата: Букојчани, Јагол, Јагол Доленци, Кнежино, Лазаровци, Лешница, Манастирско Доленци, Мидинци, Ново Село, Осломеј, Осој, Поповјани, Премка, Раштани, Србјани, Тајмиште и Туин.

ЦрквиУреди

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Петар и Павле“ Кичево
(парохиско седиште)
почеток на XX век  
Црква „Св. Никола“ Букојчани 1882
Црква „Св. Никола“ Јагол 1848
Црква „Св. Богородица“ Јагол Доленци 1935/1936
Црква „Св. Димитриј“ Кнежино 1911  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Кнежино  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Лазаровци крај на XVI век/почеток на XVII век
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Лешница XX век
Црква „Св. Димитриј“ Манастирско Доленци 2001  
Црква „Св. Никола“ Манастирско Доленци
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Манастирско Доленци  
Црква „Св. Никола“ Манастирско Доленци  
Црква „Св. Петка“ Мидинци 1952  
Црква „Св. Богородица“ Ново Село почеток на XX век
Црква „Св. Богородица“ Осломеј 1921
Црква „Св. Недела“ Осој 1935-1937
Црква „Св. Петка“ Осој 1998
Црква „Св. Никола“ Поповјани 1993
Црква „Св. Илија“ Премка 1937/1938
Црква „Св. Атанасиј“ Премка 1871
Црква „Св. Ѓорѓи“ Раштани 1922
Црква „Св. Петар и Павле“ Србјани IX век  
Црква „Св. Петар и Павле“ Тајмиште 1861
Црква „Св. Петка“ Тајмиште 1975/1976  
Црква „Св. Никола“ Туин 1922

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врскиУреди

Координати: 41°30′41″N 20°57′48″E / 41.51139° N; 20.96333° E / 41.51139; 20.96333