Отвори го главното мени

Римски цар

владетел на римската држава
(Пренасочено од Римски император)
Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римска Империја
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Римскиот цар (император) бил владетел на Римската империја за време на царскиот период (што започнал околу 27 год. п.н.е.). Во почетокот Рим имал само еден владетел, но во подоцнежниот период многумина себе си се нарекувале цареви. Римјаните немале единствен термин за управувањето со државата: латинските титули како император (imperator) , август, цезар и принцепс биле меѓусебно поврзани. Во практика, царот бил врховен владетел на Рим и врховен командант на римските легии.

Во теоријата, во Рим кој бил Република (res publica), царот имал статус на primus inter pares - прв меѓу еднаквите. Оваа правна фикција станувала сè повеќе бесмислена како што царот ја зацврстувал својата моќ. Сепак, таа била одржувана, барем со церемонијален карактер, до самиот крај на Римската Империја. Западната Римска Империја ја доживеа својата пропаст во 476 год., додека Источната Римска Империја во 1453 година.

Листа на римските царевиУреди

  Главна статија: „Листа на римските императори.

Ова е дел од листата на раните римски цареви во периодот во кој владееле[1]:

Јулиевско-клавдиска династијаУреди

Од До Портрет Владетел Целосно име Забелешка
16 јануари 27 г. п.н.е. 19 август 14 г.   Октавијан Август Gaius Octavius,
Gaius Iulius Caesar,
Imperator Caesar Augustus
прв римски цар, посвоен од Цезар
19 август 14 г. 16 март 37 г.   Тибериј Tiberius Claudius Nero,
Tiberius Caesar Augustus
посвоен син на Октавијан Август
18 март 37 г. 24 јануари 41 г.   Калигула Gaius Iulius Caesar,
Gaius Caesar Augustus Germanicus
убиен од стражата
24 јануари 41 г. 13 октомври 54 г.   Клавдиј Tiberius Claudius Nero Germanicus,
Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus
убиен од сопругата
октомври 54 г. 11 јуни 68 г. Нерон Lucius Domitius Ahenobarbus,
Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus
прв прогонувач на христијаните; се самоубил

Доцноклавдиска династијаУреди

Од До Портрет Владетел Целосно име Забелешка
8 јуни 68 г. 15 јануари 69 г.   Галба Servius Sulpicius Galba Убиен од Отон
15 јануари 69 г. 16 април 69 г.   Отон Marcus Salvius Otho се самоубил по изгубената битка против Вителиј
2 јануари 69 г. 20 декември 69 г.   Вителиј Aulus Vitellius совладетел; убиен во Форумот и фрлен во Тибар

НаводиУреди

  1. The Imperial Index: The Rulers of the Roman Empire An Online Encyclopedia of Roman Rulers and their Families