Прозорец[1], прозор[2] или пенџере[3] — отвор во ѕидот кој обезбедува влез на светлината во градежниот објект.

Прозорци на куќата на Робеви во Охрид

Прозорецот како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. „прозорец“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „прозор“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „пенџере“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990.
  5. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 22-25.
  6. Цветанка Трпкова, Раздавање на душата. Скопје: Темплум, 2023, стр. 7.
  7. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 142.
  8. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 32-33.
  9. mojtv.hr (пристапено на 5.2.2019)
  10. Discogs, Van Morrison – Beautiful Vision (пристапено на 24 март 20121).