Скопската епархија — една од 15-те епархии на Македонската православна црква. На чело на епархијата е архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан.

Скопска епархија

Соборниот архиепископски храм
Основач МПЦ
Независност
Признавање православие
Поглавар г.г. Стефан
Седиште Скопје
Територија Скопски Регион
Власт
Јазик македонски, старословенски
Верници
Портал mpc-spe.mk
Карта на епархиите во Македонија.

Најпознати цркви и манастири

Надворешни врски

уреди