Црква „Свети Ѓорѓи“ - Истанбул

Поврзано: Црква Свети Ѓорѓи (појаснување)

Црквата Свети Ѓорѓи (турски: Aya Yorgi) е христијански храм кој се наоѓа во Истанбул, Турција. Од 1600 година, овде се наоѓа седиштето на Вселенската Патријаршија[1].

Црквата Свети Георги
Aya Yorgi
Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου
Stgeorgeistanbul3.JPG
Основни податоци
МестоИстанбул, Турција
ПрипадностХристијанство
Архитектонски опис
Архитектонски типцрква
Завршен1991

Црквата се наоѓа во истанбулскиот реон Фенер, на северозапад од историскиот центар на стариот Константинопол. Оваа црква е релативно мала црква, особено земајќи го предвид нејзиниот статус во православниот свет. Црквата е скриена зад високи ѕидови, издигнати, за да не привлекува несакани погледи во исламската империјална престолнина. Црквата има едноставна надворешна фасада, но е богато украсена внатре.

ИсторијаУреди

По падот на Константинопол под власта на Османлиите во 1453 година, главен центар на православниот свет во претежно муслиманскиот град станал квартот Фенер. Во 1600 година, патријарх Матеј II (1596-1603) го преселил седиштето на Патријаршијата во оваа црква. Црквата била реконструирана многу пати и малку е останато од оригиналниот вид. Патријарх Тимотеј II (1612-1620) ја реконструирал и проширил во 1614 година. Црквата била повторно реконструирана во времето на патријархот Калиник II (1694-1702). Во почетокот на 18 век црквата пострадала од пожар и истата бла повторно обновена.

Нов голем пожар во 1738 година повторно нанел тешки штети на црквата. Дури во 1797 година патријарх Григориј V успеал да започне големи реставрационни дејствија. Сегашниот изглед на црквата е од тоа време.

Сегашниот изглед на црквата е во општи линии плод на тоа обновување.

НаводиУреди

  1. Various dates are given by different sources. The Ecumenical Patriarchate's website gives 1600.