Воз е композиција од повеќе поврзани шински вагони кои се влечени или туркани од една или повеќе локомотиви. Така полесно се пренесуват патници и товар од едно до друго место долж пругата.

Воз.

Поделба во однос на тип

уреди
 
Воз на железничка станица

Поделба во однос на погон

уреди

Во понатамошна поделба може да се разврстат према погонот што свушност се однесува на врста на погон на локомотивата (влечното возило)

Возот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Возот како тема во книжевноста

уреди

Возот како тема во музиката

уреди
 • „Последниот воз“ (Last train) - песна на македонскиот музичар Бодан Арсовски.[16]
 • „Задоцнет за возот“ (Late for the train) - песна на англиската панк-група Базкокс (Buzzcocks) од 1978 година.[17]
 • „Ноќен воз“ (Night train) - песна на американскиот пејач Џејмс Браун (James Brown) од 1962 година.[18]
 • „Воз, воз“ (Train train) - песна на британскиот рок-музичар Били Брег (Billy Bragg) од 1986 година.[19]
 • „Воз до центарот на градот“ (Downtown Train) - песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[20]
 • „Песна за возот“ (англиски: Train Song) - песна на американскиот музичар Том Вејтс од 1987 година.[21]
 • „Воз на кривината“ (англиски: Train Round The Bend) - песна на американската рок-група Велвет Андерграунд (Velvet Underground) од 1970 година.[22]
 • „Црн воз“ (англиски: Black Train) — песна на американската рок-група The Gun Club од 1981 година.[23]
 • „Надвор возовите не возат на време“ (англиски: Outside the trains don't run on time) - песна на британската рок-група Gang Of Four)=.[24]
 • „Бел воз“ (White train) - песна на австралискиот рок-музичар Пол Кели од 1986 година.[25]
 • „Последниот воз за рајот“ (англиски: Last train to heaven) - песна на австралискиот рок-музичар Пол Кели од 1986 година.[26]
 • „Возот заминува одовде утрово“ (англиски: Train leaves here this morning) - песна на американскиот пејач Џин Кларк (Gene Clarke) од 1974 година.[27]
 • „Пропуштен воз“ (англиски: Train in vain) - песна на англиската рок-група Клеш (The Clash) од 1979 година.[28]
 • „Трансевропски експресен воз“ (германски: Trans Europa Express) - песна на германската електронска група Крафтверк (Kraftwerk) од 1977 година.[29]
 • „Воз од гробиштата“ (англиски: Graveyard Train) - песна на американската рок-група Creedence Clearwater Revival од 1969 година.[30]
 • „Небесен воз“ (англиски: Sky Train) — песна на британската рок-група Кричрс (The Creatures) од 1983 година.[31]
 • „Триење во возот“ (англиски: Traction in the Rain) - песна на американскиот рок-музичар Дејвид Крозби (David Crosby) од 1971 година.[32]
 • „Експресниот воз за Маракеш“ (англиски: Marrakesh Express) - песна на американската фолк-рок група Crosby, Stills & Nash од 1969 година.[33]
 • „Повторно доаѓа тој воз“ (англиски: Here Comes That Train Again) — песна на американската рок-група Лонг рајдерс The Long Ryders од 1985 година.[34]
 • „Исто како овој воз“ (англиски: Just Like This Train) — песна на американската музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1974 година.[35]
 • „Воз“ (англиски: Train) — песна на американската рок-група Mission of Burma од 1982 година.[36]
 • „Љубовен воз“ (англиски: Love Train) — песна на американската соул-група The O'Jays од 1972 година.[37]
 • „Ноќен воз“ (англиски: Nighttrain) — песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1991 година.[38]
 • „Дневен градски воз“ (англиски: Daily City Train) — песна на американската панк-група Ренсид (Rancid) од 1995 година.[39]
 • „Среберен воз“ (англиски: Silver Train) — песна на британската рок-група Ролинг Стоунс од 1973 година.[40]
 • „Воз“ (англиски: The Train) — песна на американската фолк-рок група Роучис (The Roches) од 1979 година.[41]
 • „Голем воз (од Мемфис)“ (англиски: Big Train (From Memphis)) — песна на американскиот рок-пејач Џон Фогерти (John Fogerty) од 1985 година.[42]
 • „Транс-глобален експресен воз“ (англиски: Trans-Global Express) — песна на англиската рок-група Џем (The Jam) од 1982 година.[43]

Возот како тема во филмот

уреди

Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 97-98.
 2. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 36.
 3. Tihomir Vučković, „Džems Boldvin“, во: Džems Boldvin, U susret čoveku. Beograd: Rad, 1969, стр. 100.
 4. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 14-15.
 5. Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Скопје: Темплум, 2014, стр. 20-22.
 6. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 255-266.
 7. Блаже Конески, 'Везилка. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 34.
 8. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 30.
 9. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 236-238.
 10. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 66-67.
 11. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 209-213.
 12. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 214-218.
 13. Вилијам Саројан, Се викам Арам. Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 125-128.
 14. Цветанка Трпкова, Раздавање на душата. Скопје: Темплум, 2023, стр. 24-31.
 15. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 67-73.
 16. YouTube, Bodan Arsovski - Last train (посетена на 27.11.2019)
 17. YouTube, Buzzcocks - Late For The Train (пристапено на 8.2.2017)
 18. YouTube, James Brown - Night Train (1962) (пристапено на 10.5.2017)
 19. YouTube, billy bragg - talking with the taxman about poetry (пристапено на 30.8.2017)
 20. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 21. DISCOGS, Tom Waits ‎– Franks Wild Years (пристапено на 20.7.2019)
 22. DISCOGS, The Velvet Underground ‎– Loaded (пристапено на 19.12.2017)
 23. Discogs, The Gun Club – Fire Of Love (пристапено на 7.11.2022)
 24. Gang Of Four, Entertainment!, EMI 724383214624, 1995.
 25. YouTube, Paul Kelly - White Train - (1986) The Wedge (пристапено на 12.10.2017)
 26. YouTube, Paul Kelly and The Coloured Girls - Last Train to Heaven (пристапено на 12.10.2017)
 27. YouTube, Gene Clark - Train Leaves Here This Morning (пристапено на 22.3.2017)
 28. DISCOGS, The Clash ‎– London Calling (пристапено на 9.5.2020)
 29. DISCOGS, Kraftwerk ‎– Trans Europa Express (пристапено на 28.12.2020)
 30. Discogs, Creedence Clearwater Revival ‎– Bayou Country (пристапено на 30.4.2020)
 31. DISCOGS, The Creatures – Feast (пристапено на 16.8.2021)
 32. YouTube, Traction in the Rain (пристапено на 8.2.2021)
 33. Crosby, Stills & Nash ‎– Crosby, Stills & Nash (пристапено на 23.1.2017)
 34. The Long Ryders – State Of Our Union (пристапено на 12.4.2023)
 35. DISCOGS, Joni Mitchell ‎– Court And Spark (пристапено на 19.8.2018)
 36. YouTube, Mission Of Burma - VS. - Full Album (пристапено на 13.5.2017)
 37. YouTube, Back Stabbers 1972 - The O'Jays (пристапено на 30.5.2019)
 38. DISCOGS, Public Enemy ‎– Apocalypse 91... The Enemy Strikes Black (пристапено на 25.8.2019)
 39. YouTube, Rancid - ...And Out Come The Wolves [1995 (Full Album) (пристапено на 22.8.2017)]
 40. YouTube, The Rolling Stones Silver Train (пристапено на 7.3.2018)
 41. The Roches – The Roches (пристапено на 10.10.2023)
 42. YouTube, John Fogerty Centerfield Full album vinyl LP (Original release, including Zanz Kant Danz) (пристапено на 5.7.2017)
 43. DISCOGS, The Jam ‎– The Gift (пристапено на 17.6.2020)
 44. IMDb, The General (1926), Awards (пристапено на 6.2.2016)