Убиство е секое дејство во кое еден човек убива друг човек.[1] Убиството претпоставува само свесен акт на еден човек кој резултира во смрт на друг човек, т.е. убиството вклучува и случајни дејства, дејства од негрижа или од невнимание, дури и кога извршителот немал намера да ја предизвика смртта.[2] Во правото постојат повеќе категории на убиства, вклучувајќи: убиство без умисла, убиство со умисла, оправдано убиство, убиство во самоодбрана, убиство за време на војна, евтаназија, итн. Овие видови убиства се третираат различно во правнитe системи, а некои од нив се дури и дозволени (како, евтаназијата).

Убиството во кривичното право уреди

Убиството како злосторнички чин може да се јави во повеќе видови, од случајно убиство до убиство со свесна намера. Во основа, во кривичното право се разликуваат два вида убиство, убиство со умисла и убиство без умисла, во зависност од околностите, психичката состојба на извршителот и намерата.[3]

Убиството како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Убиството како мотив во книжевноста уреди

 • Убиство во хотел Босфор“ - роман на турската писателка Есмахан Ајкол од 2001 година.[4]
 • Во честарот“ (јапонски: 藪の中) - расказ на јапонскиот писател Рјуносуке Акутагава од 1922 година.[5]
 • „Страв“ — кус расказ на австрискиот писател Томас Берхнард од 1978 година.[6]
 • „Неисполнета желба“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[7]
 • „Дополнителна заработувачка“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[8]
 • „Шивачка“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[9]
 • „Работници во фабриката за хартија“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[10]
 • „Граничен камен“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[11]
 • „Рецепт“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[12]
 • „Премногу“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[13]
 • „Милосрдие“ — кус расказ на Томас Берхнард од 1978 година.[14]
 • „Сведоци“ - расказ на српскиот писател Мирослав Јосиќ Вишњиќ.[15]
 • Убиство во Ориент Експрес“ (англиски: Murder on the Orient Express) - роман на англиската писателка Агата Кристи од 1934 година.
 • „Неверојатна приказна“ — краток расказ на македонскиот писател Ѓорѓи Крстевски од 2019 година.[16]
 • „Вистинско време за злостор“ — краток расказ на македонскиот писател Шазим Мехмети.[17]
 • „Белутрак“ — кус расказ на македонскиот писател Гето Руди од 2017 година.[18]
 • „Машкин го убил Кошкин“ - кус расказ на рускиот писател Данил Хармс.[19]
 • „Украденото убиство“ - расказ на чешкиот писател Карел Чапек.[20]
 • „Обично убиство“ - кус расказ на чешкиот писател Карел Чапек.[20]
 • „Како го убив другарот“ - расказ на македонскиот писател Живко Чинго од 1963 година.[21]

Убиството како мотив во музиката уреди

 • „Време за убивање“ (англиски: Time To Kill) — песна на британската рок-група Gentle Giant од 1975 година.[22]
 • „Авенија на убиствата“ (англиски: Murder Avenue) — песна на американската хип-хоп група Geto Boys од 1993 година.[23]
 • „Убиство по полноќ“ (англиски: Murder After Midnight) — песна на американската хип-хоп група Geto Boys од 1993 година.[24]
 • „Роден за убивање“ (англиски: Born To Kill) — песна на англиската панк-рок група The Damned од 1977 година.[25]
 • „Некој е убиен“ (англиски: Somebody Got Murdered) - песна на англиската рок-група Клеш (The Clash) од 1980 година.[26]
 • „Убиец“ (англиски: Killer) - песна на американскиот рок-музичар Алис Купер (Alice Cooper).[27]
 • „Убиј ги сите“ (англиски: Kill 'em all) - музички албум на американската хеви-метал група Металика (Metallica) од 1983 година.[28]
 • „Мамо, може да излезам надвор и да убивам вечерва?“ (англиски: Mommy, Can I Go Out And Kill Tonight? (Live)) — песна на американската панк-рок група Мисфитс (The Misfits) од 1982 година.[29]
 • „Убиство“ (англиски: Murder) — песна на британската поп-рок група Њу Ордер (New Order) од 1983 година.[30]
 • „Како да убиеш радиски консултант“ (How To Kill A Radio Consultant) - песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1991 година.[31]
 • „Убиј ги“ (англиски: Shut Em Down) - песна на Паблик енеми од 1991 година.[31]
 • „Убиство со броеви“ (англиски: Murder by Numbers) - песна на британската рок-група Полис (Police) од 1983 година.[32]
 • „Убивање во името“ (англиски: Killing In The Name) - песна на американската рок-група Rage Against The Machine од 1992 година.[33]
 • „Убиство“ (англиски: Murder) - песна на бразилската треш-метал група Сепултура (Sepultura) од 1991 година.[34]
 • „Убиец-лудак“ (англиски: Psycho Killer) - песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1977 година.[35]
 • „Уште еден крваво убиен“ (англиски: Another Body Murdered) - песна на американските групи Faith No More и Boo-Yaa T.R.I.B.E. од 1993 година.[36]

Убиството како мотив во филмот уреди

Наводи уреди

 1. „Homicide definition“. Cornell University Law School. Архивирано од изворникот на 7 јуни 2014. Посетено на 22 април 2014.
 2. Melenik, Juey (9 септември 2015). „7 Common Mistakes Regarding Autopsy Reports“. Advantage Business Media. Forensic News Daily. Архивирано од изворникот на 1 декември 2017. Посетено на 21 ноември 2017.
 3. „Criminal Law: Criminal Homicide“. M Libraries. University of Minnesota. Архивирано од изворникот на 11 септември 2017. Посетено на 11 септември 2017.
 4. Есмахан Ајкол, Убиство во хотел Босфор. Скопје: Антолог, 2014.
 5. „U čestaru“, во: Riunosuke Akutagava, Rašomon. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 121-133.
 6. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 18.
 7. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 109.
 8. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 112-113.
 9. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 84.
 10. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 87.
 11. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 89-89.
 12. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 44.
 13. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 43.
 14. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 29.
 15. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 226-234.
 16. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 67.
 17. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 132-133.
 18. Гето Руди, Можеше да биде реми. Скопје: Темплум, 2017, стр. 87.
 19. Данил Хармс, Случаи.Скопје: Темплум, 2004.
 20. 20,0 20,1 Карел Чапек, Раскази од другиот џеб, Темплум, Скопје, 2012.
 21. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 92-98.
 22. DISCOGS, Gentle Giant – Free Hand (пристапено на 12.11.2022)
 23. Discogs, Geto Boys – Till Death Do Us Part (пристапено на 30.10.2022)
 24. Discogs, Geto Boys – Till Death Do Us Part (пристапено на 30.10.2022)
 25. The Damned – Damned Damned Damned (пристапено на 25.6.2022)
 26. DISCOGS, The Clash ‎– Sandinista! (пристапено на 10.6.2020)
 27. Alice Cooper, Love it to death & Killer, Some Wax Recordings, SW 126-2, 2003.
 28. Discogs, Metallica ‎– Kill 'Em All (пристапено на 22.1.2021)
 29. Misfits – Walk Among Us (пристапено на 2.4.2023)
 30. Genius, The Beach (пристапено на 30.4.2023)
 31. 31,0 31,1 DISCOGS, Public Enemy ‎– Apocalypse 91... The Enemy Strikes Black (пристапено на 25.8.2019)
 32. The Police - Murder by Numbers (Remastered 2003) (пристапено на 17.5.2017)
 33. Rage Against The Machine ‎– Rage Against The Machine (пристапено на 11.2.2021)
 34. DISCOGS, Sepultura ‎– Arise (пристапено на 25.8.2019)
 35. DISCOGS, Talking Heads ‎– Talking Heads: 77 (пристапено на 12.5.2021)
 36. DISCOGS, Various ‎– Judgment Night (Music From The Motion Picture) (пристапено на 29.7.2020)
 37. HRT, Garage Sale Mystery: The Beach Murder, američki film (пристапено на 19.4.2020)