Грачаница (манастир)

Грачаницаманастир во Косово, изграден на левиот брег на реката Грачанка, десна притока на реката Ситница. Манастирот е оддалечен околу 10 километри од Приштина.

ИсторијаУреди

 
Манастирот Грачаница

Манастирот е изграден во 1321 година, а ктитор бил српскиот крал Милутин. Манастирот е посветен на Успението на Пресвета Богородица.

АрхитектураУреди

ФрескописУреди

 
Фреска во манастирот Грачаница

ГалеријаУреди

Грачаница како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Манастирот Грачаница се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

НаводиУреди

  1. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 192.