Список на земји со помалку од 100.000 жители

список на статии на Викимедија

Ова е список на земји со помалку од 100.000 жители, подредени по големина.

Земја Население Главен град (население)
 Кирибати 96.000 Тарава (29.000)
 Сејшели 87.000 Викторија (26.000)
 Антигва и Барбуда 86.000 Сент Џон (25.000)
 Андора 84.000 Андора ла Веља (25.000)
 Доминика 68.000 Розо (15.000)
 Маршалски Острови 60.000 Маџуро (25.000)
 Гренланд 57.000 Нук (15.000)
 Свети Китс и Невис 52.000 Бастер (16.000)
 Лихтенштајн 36.000[1] Вадуц (4.500)
 Монако 33.500 Монако (1.500)
 Сан Марино 31.000 Сан Марино (4.000)
 Палау 24.000 Мелекеок (~ 250)
 Науру 13.000 Јарен (де јуре) (~ 2000)
 Тувалу 11.500 Фунафути (4.700)
 Ватикан 800 нема

Белешки уреди

Питкернските Острови (со население од 50 жители) се технички најмалата земја на светот, но не се независни, туку територија на Обединетото Кралство.

Со исклучок на Лихтенштајн, населенијата на сите земји на списоков се проценка на ООН.

Поврзано уреди

Наводи уреди