Словински јазик — изумрен дијалект на поморскиот јазик, се зборувал помеѓу езерата Гардно и Лебско во Поморје (Померанија). Словинскиот јазик исчезнал од секојдневна употреба и постепено се заменувал со германскиот јазик во почетокот на XX век. Како и да е, поедини зборови успеале да опстанат сѐ до после Втората светска војна.

Словински јазик
Słowińskô mòwa
Застапен воПолска
ПодрачјеПомеранија
Говорнициистребен  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2sla
ISO 639-3
{{{mapalt}}}
Словинскиот етнолект на северозапад од Кашубскиот регион на почетокот на 20 век
{{{mapalt2}}}
Словинскиот е изумрен јазик според класификацискиот систем на атласот на УНЕСКО за светските јазици во опасност
[1]

Словински бил сроден со кашупскиот и може да се смета за посебен дијалект. Спорно е тоа дали словински јазик го користел тоа име што го дал рускиот научник Александар Хилфердинг.

Наводи

уреди
  1. Atlas of the World's Languages in Danger (Report) (3rd. изд.). UNESCO. 2010. стр. 25.