Алферац

ѕвезда во соѕвездието Андромеда
(Пренасочено од Сира)

Алферац (Алфа Андромеда, Alpha And / α And / α Andromedae), наречена и Сира — најсјајната ѕвезда од соѕвездието Андромеда. Сместена е североисточно од соѕвездието Пегаз, и е североисточна ѕвезда од квадратот на Пегаз.[9][10] Позната е и како Делта Пегаз (δ Pegasi), но ова име не се користи повеќе.[9][11] Се наоѓа на 97 светлосни години од Земјата. Иако е видлива со голо око како една ѕвезда со магнитуда од 2,06, сепак таа е двоен систем оставен од две ѕвезди со многу блиски орбити. Хемискиот состав на посјајната од две ѕвезди е необичен, и покажува дека се работи за ѕвезда која покажува претерано количество на жива и манган, и некои други елементи како галиум и ксенон.[6][12] It is the brightest mercury-manganese star known.[12]

α Andromedae

Местоположбата на Алферац
Податоци од набљудување
Епоха J2000,0 (ICRS)      Рамноденица J2000,0 (ICRS)
Соѕвездие Андромеда
Ректасцензија 00h 08m 23.2586s[1][2]
Деклинација +29° 05′ 25.555″[1][2]
Прив. величина (V) 2.22 4.21
Особености
Спектрален тип B8IVpMnHg[3]
U−B Боен показател −0.46[4]
Астрометрија
Радијална брзина (Rv)−10.6 ± 0.3[5][6] км/с
Сопствено движење (μ) Рект: 135.68[1][2] млс/г
Дек.: −162.95[1][2] млс/г
Паралакса (π)33.60 ± 0.73[1] млс
Оддалеченост97 ± 2 сг
(29,8 ± 0,6 пс)
Податоци
Маса3.60 ± 0.20[6] 1.78 ± 0.08[6] M
Полупречник2.7 ± 0.4[6] 1.65 ± 0.3[6] R
Сјајност (болометричка)240 ± 90[6] 13 ± 7[6] L
Температура13800 ± 125[6] 8500 ± 250[6] K
Други ознаки
Alpheratz, Sirrah, Sirah, α And, Alpha Andromedae, Alpha And, δ Pegasi, δ Peg, Delta Pegasi, Delta Peg, 21 Andromedae, 21 And, H 5 32A, MKT 11, ADS 94 A, BD+28°4, CCDM J00083+2905A, FK5 1, GC 127, HD 358, HIP 677, HR 15, IDS 00032+2832 A, LTT 10039, NLTT 346, PPM 89441, SAO 73765, WDS 00084+2905A/Aa.[1][7][8]

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 V* alf And -- Spectroscopic binary, database entry, SIMBAD. Accessed on line August 12, 2008.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Astrometric data, mirrored by SIMBAD from the Hipparcos catalogue, pertains to the center of mass of the α Andromedae binary system. See §2.3.4, Volume 1, The Hipparcos and Tycho Catalogues, European Space Agency, 1997, and the entry in the Hipparcos catalogue (CDS ID I/239.)
 3. Spectroscopic detection of the secondaries of the Hyades interferometric spectroscopic binary θ2 Tauri and of the interferometric spectroscopic binary α Andromedae, Jocelyn Tomkin, Xiaopei Pan, and James K. McCarthy, Astronomical Journal 109, #2 (February 1995), pp. 780–790, Bibcode1995AJ....109..780T, doi:10.1086/117321.
 4. HR 15, database entry, The Bright Star Catalogue, 5th Revised Ed. (Preliminary Version), D. Hoffleit and W. H. Warren, Jr., CDS ID V/50. Accessed on line August 12, 2008.
 5. Value is for the center of mass of the system.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име ryabchikova99.
 7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име usno.
 8. Entry 00084+2905, discoverer code MKT  11, components Aa, The Washington Double Star Catalog, United States Naval Observatory. Accessed on line September 3, 2008.
 9. 9,0 9,1 Alpheratz (Alpha Andromedae), The Internet Encyclopedia of Science, David Darling. Accessed on line August 13, 2008.
 10. HR 15, database entry, The Bright Star Catalogue, 5th Revised Ed. (Preliminary Version), D. Hoffleit and W. H. Warren, Jr., CDS ID V/50.
 11. Alnath (Beta Tauri), The Internet Encyclopedia of Science, David Darling. Accessed on line August 13, 2008.
 12. 12,0 12,1 Alpheratz Архивирано на 18 декември 2008 г., Stars, Jim Kaler. Accessed on line August 13, 2008.