Синозелената боја (или цијан, од грчки: κυανoῦς) е назив за секоја боја во опсегот помеѓу сината и зелената. Во минатото не се сметала за посебна боја од видливиот спектар - боите што денес се нарекуваат синозелени се сметале за сини или делумно зелени и немале свое име бидејќи важеле за мешавини. Во системот на адитивни бои, поимот синозелена (цијан) се однесува на бојата што се добива при мешање на подднакво количество на сина и зелена светлина. Се добива и со отстранување на црвената од белата светлина, што значи дека е комплементарна на црвената: синозелените пигменти ја впиваат црвената светлина. Присутна е во бојните системи RGB и CMYK.

Синозелена
Спектрални координати
Бран. долж.490–520 нм
Честота610–575 ТХц
Општоприфатен симболизам
вода
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#00FFFF
sRGB1    (r, g, b)(0, 255, 255)
ИзворБоен модул за CSS, III степен
1: Нормализирано на [0–255]

Некои тонови близу до синозелената се берија, тиркизната боја, електричната сина и аквамаринот.

Електрична наспроти печатарска

уреди
Синозелена (адитивна вторична)
      Бојни координати
Хекс. тројка#00FFFF
sRGB1    (r, g, b)(0, 255, 255)
CMYK2   (c, m, y, k)(100, 0, 0, 0)
HSV       (h, s, v)(180°, 100%, 100%)
ИзворX11
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Силната синозелена бојна што се гледа на електронските приказни уреди се нарекува и „електрична синозелена“ за да се разликува од потемната тиркизна како печатарската синозелена (process cyan) согласно CMYK што се користи во печатењето во боја.

Семрежната бојавода (аква)“ е синоним за електричната синозелена.

Синозелена (суптрактивна првична)
      Бојни координати
Хекс. тројка#00B7EB
sRGB1    (r, g, b)(0, 183, 235)
CMYK2   (c, m, y, k)(100, 22, 0, 8)
HSV       (h, s, v)(193°, 100%, 92[1]%)
ИзворCMYK[2]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Во природата и науката

уреди

Молекули

уреди
  • Чистата вода е речиси безбојна, меѓутоа прима малку повеќе црвена отколку сина светлина, што и ја дава синкавата нијанса при достатно голема количина. Ситните честички во водата го зголемуваат распрснувањето на сината светлина и таа се поместува малку кон зелената.[3]
  • цијанидот го добил името од синиот пруски пигмент што се содржи во неговиот јон.

Бактерии

уреди

Астрономија

уреди

Енергетика

уреди
  • Земен гас (метан) што се користи во домаќинството и индустријата има синозелен пламен.

Медицина

уреди
  • Цијаноза - абнормално синило на кожата поради слаб довод на кислород

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Користејќи претворање од RGB во HSL или HSV, v=247/255
  2. „Прецизни резултати за боите од CMYK“ Архивирано на 10 март 2007 г. - Tintbooks (англиски)
  3. Craig F. Bohren (2001). Clouds in a Glass of Beer: Simple Experiments in Atmospheric Physics. Courier Dover Publications. ISBN 0-486-41738-7.