Црна боја е боја на објектите кои не емитираат ниту отсјај ниту каква било видливост на делот од спектарот. Таквите објекти ја впиваат целата видлива светлина. Понекогаш таквите објекти се нарекуваат ахроматски, но сепак црната се третира како боја.

Црна
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#000000
sRGB1    (r, g, b)(0, 0, 0)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 0, 0, 100)
HSV       (h, s, v)(0°, 0%, 0
%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Надворешни врски

уреди
  • Митева, Димка (2003). Црната боја во македонската народна поезија (PDF). Скопје: Д. Митева.