Црвената боја е основна боја од видливиот дел на спектарот на светлината. Брановата должина на боја во спектарот е 625 - 700 нм. Со сината и жолтата боја ги сочинуваат трите главни бои, а со нивно мешање ги добиваме останатите бои. Крвта најчесто има црвена боја. Често означува некои работи кои се важни, опасни или погрешни.

Црвена
Strawberries.jpgCardinal.jpg
Cardinal Théodore Adrien Sarr 2.JPGMagdalena Frackowiak.jpg
Chinese honor guard in column 070322-F-0193C-014.JPEG
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#FF0000
sRGB1    (r, g, b)(255, 0, 0)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 255, 255, 0)
HSV       (h, s, v)(0°, 100%, 100%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]