Светлоста е својство на видното восприемање на тоа колку извор зрачи или одбива светлина. Со други зборови, светлоста е мерата во која се восприема блескавоста на некој набљудуван целен предмет. Како таква, таа е субјективно својство на предметот. Во различни ситации, предизвиканото восприемање може биде различно.

Светлоста се намалува со длабочината

Во бојниот простор RGB, светлоста може да се замисли како аритметичка средина μ на бојните координати на зелената, црвената и сината.

Светлоста е и кордината кај боите во HSB или HSV (тон, заситеност и светлост/вредност).[1]

Кај ѕвездите, светлоста се изразува како привидна величина и апсолутна величина.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. англ. hue, saturation, brightness/value

Надворешни врски

уреди