Земниот гас (или природен гас) е јаглеводороден гас чија главна состојка е метанот. Тој е постојан придружник на нафтата. Се употребува како топлински и енергетски извор. Светските резерви на земен гас се проценува на 200 трилиони м3. Од овие резерви 50% од резервите се наоѓаат во Русија, 20% во САД, а 30% се во Кина, Холандија, Канада и други земји.

Производството на земен гас во светот изразено во метри кубни годишно.

Земниот гас претставува гас кој значително влијае врз ефектот на стаклена градина.

Надворешни врски

уреди
  • CERA - Збирка на извештаи
  • Natural Gas Media Архивирано на 30 септември 2017 г. - Вести поврзани со земниот гас и со анализи на движењата на пазарот на земен гас