Жолтата боја е основна боја (заедно со сината и црвената) и исто така основна комплементарна боја (со цијан и магента). Брановата должина на боја во спектарот е 570-580 нм. Се добива со адитивно мешање на црвена и зелена боја. Се означува од 1000 до 1037 во системот за бои RAL.

Жолта
Спектрални координати
Бран. долж.570–590 нм
Честота525–505 ТХц
Општоприфатен симболизам
сончевост, топлина, разонода, среќа, предупредување, пријателство, внимание, успорување, кукавичност, карневал, лето, лимони, Велигден, есен, струја, либерализам/либертаријанство, надеж, оптимизам, фантазија, љубопитност
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#FFFF00
sRGB1    (r, g, b)(255, 255, 0)
ИзворHTML/CSS[1]
1: Нормализирано на [0–255]

Наводи

уреди