CMYK (образувано од зборовите Cyan (синозелена)[1], Magenta (магента - виолетова, црвена), Yellow (жолто), Key или blacK (за црно) — боен простор, кој се користи кај сметачите и печатачите.

цијан, магента, жолто и црно


Примери

уреди

На пример, за да се образи бело, во CMYK системот тоа би изгледало вака C=0%, M=0%, Y=0%, K=0%; за црвена боја - C=0%, M=100%, Y=100%, K=0%; за зелена боја - C=100%, M=0%, Y=100%, K=0%; за жолта боја - C=0%, M=0%, Y=100%, K=0%.

За печатење на длабоко црна боја (Rich black) не се препорачува употребата на C=100%, M=100%, Y=100%, K=100%, тоа би довело до распрскување на сите бои на површината на хартијата на која што се печати. Се препорачува процентите да не бидат поголеми од 300%. За постигнување на длабоко црна боја може да се употреби C=60%, M=60%, Y=60%, K=100%.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. наречена и „цијан“