Сината боја е основна боја склоп од неколку слични бои. Кога доаѓа како чиста боја од еден избор одговара на бранова должина од 420–490 нанометар. Се смета за една од трите примарни адитивни бои на РГБ системот. Сината светлина има најкратка бранова должина од трите примарни бои.

Сина
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#0000FF
sRGB1    (r, g, b)(0, 0, 255)
CMYK2   (c, m, y, k)(100, 100, 0, 0)
HSV       (h, s, v)(240°, 100%, 100%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Во англискиот јазик сината боја претставува синоним за тага.

Галерија уреди