Тиркизна боја настанува со мешање на зелена и сина. Тиркизната е комплементарна боја заедно со жолтата и магента. Небото има тиркизна боја.

Тиркизна
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#40E0D0
sRGB1    (r, g, b)(64, 224, 208)
CMYK2   (c, m, y, k)(71, 0, 7, 12)
HSV       (h, s, v)(174°, 71%, 88[1]%)
ИзворX11
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Тиркизната боја е базирана на минералот со исто име. Зборот тиркиз датира од 17 век и е изведен од францускиот тиркиз што значи „турски“, бидејќи минералот првпат бил донесен во Европа преку Турција од рудниците во историската Хорсанска провинција во Иран (Персија) и Авганистан. Првата забележана употреба на тиркизот како име на боја на англиски беше во 1573 година.

Тиркиз

Поврзано

уреди

Наводи

уреди