Санџагин Бајар

Санџагин Бајар (монголски:Санжаагийн Баяр) е монголски политичар и сегашен премиер на Монголија.

Санџагин Бајар
Санџагин Бајар

Во служба
На функција од 
22 ноември 2007

Роден
Партија Монголска Народна Револуционерна Партија


Монголија
State emblem of Mongolia.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Монголијадруги земји
 Портал „Политика“

Политичка кариераУреди

Бајар се приклучил кон Монголската Народна револуционерна Партија во 1988 година. Станал Генерален Секретар на партијата во 2005 и е избран за претседател на партијата на конгрес во 2007. Исто така според тој конгрес Бајар станал и премиер на Монголија. Парламентот го назначил за премиер на Монголија на 22 ноември 2007 година со 67 гласа за.