Човекови права во Монголија

Откако Монголија го смени општественото уредување во 1990, државата има основни и солидни познавања за концептот на „човекови права“. Како и да е, сѐ уште помеѓу полицијата и секторот за безбедност постојат проблеми. Челниците и задолжените сектори за човекови права при ООН, во своите извештаи честопати ги критикуваат затворите во Монголија. Исто така, на мета на организациите се и смртните случаи во Монголија, начинот на казнување и суровоста што е поврзана со овој начин на казнување и осудување.[1].

Монголија
State emblem of Mongolia.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Монголијадруги земји
 Портал „Политика“

Значителни забележани случаи:

  • Сѐуште не расчистеното убиство на С. Зориг, еден од челниците на Демократската Партија во Монголија, во 1998.
  • Абдукцијата на Д. Енхбат од Франција. Тој бил осомничен како учесник при убиството на С. Зориг
  • Во јуни 2005, Батзандан Џалбасурен бил осуден на шест години затвор бидејќи организирал демонстрации против владата.
  • Во мај 2006, новинарите на Игл ТВ биле насилнички третирани од монголската полиција кога тие се обиделе да снимаат за утринска програма.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди