Намбарин Енхбајар

Намбарин Ехбајар (роден на 1 јуни 1958 во Улан Батор) е сегашниот претседател на Монголија. Неговиот мандат започнал на 24 јуни 2005 по победата на изборите во мај 2005 година.

Намбарин Енхбајар
Намбарын Энхбаяр
Намбарин Енхбајар

Во служба
На функција од 
24 јуни 2005

Роден 1 јуни 1958
Улан Батор, Монголија
Партија МНРП
Религија будист

Енхбајар е поранешен претседател на поранешната комунистичка партија- Монголска народна револуционерна партија. Енхбајар беше премиерот на Монголија од 2000 до 2004 година и претседател на Парламентот од 2004 до 2005 година.