Републички пат III-108

пат во Пиринска Македонија

Републички пат IIІ-108 (бугарски: Републикански път IIІ-108) — третокласен пат од републичката патна мрежа на Бугарија кој се протега во Пиринска Македонија. Има должина од 12,7 км.

Републички пат III-108
Републикански път III-108
Информации за правецот
Должина:12,7 км
Поважни клучки
Од:435,8 км од I-1
До:Петрич
Патна мрежа
Сообраќај во Бугарија

Патот се двои наднесно во 435,8. км на патот I-1 југозападно од с. Ново Делчево, ја пресекува реката Струма, па се упатува на југозапад низ Светиврачко-петричката Котлина. По 12,7 км во центарот на градот Петрич се спојува со патот III-198 во неговиот 74,1. км.

Од патот надесно се двојат два третокласни пата:

Републички пат ІII-108
Патишта што со излези надесно
(населено место, бр. на патот, правец)
Км Патишта што се излези налево
(населено место, бр. на патот, правец)
Општина Свети Врач, I-1, 435,8 км → 0,0 → 435,8 км, I-1, Општина Свети Врач
Општина Петрич 2,5 Општина Петрич
(за Кресна) III-1082, 0 км ← 3,1
4,7 → општински пат (за месноста Рупите)
(за с. Првомај) III-1084, 0 км ← 5,6
(за с. Кърналово) општински пат ← 7,5 → општински пат (за с. Ширбаново / Рупите)
9,1 → општински пат (за с. Ширбаново / Рупите)
(за с. Михново / Михнево) општински пат ← 9,5
(за ГП „Златарево“) III-198, 74,1 км, Петрич 12,7 Петрич, 74,1 км, III-198 (од Неврокоп / Гоце Делчев)

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди