Османлиско-персиски војни

список на статии на Викимедија

Подолу е списокот на војни помеѓу Отоманското Царство и династиите Сефевиди, Хотаки, Афшариди, Занди и Каџари од Персиската Империја. Овие две земји војувале во периодот од 16 век до Првата светска војна. двете земји како големи соперници биле поделени и според верска основа. Османлиите биле сунити додека Персијците шиити. Главните конфликти меѓу двете земји се одвивале за контрола над Источна Анадолија, Кавказ и Месопотамија (Ирак).

Назив Султан Шах Мировен договор Победник
Битка кај Чалдиран (1514)[1] Селим I ИсмаилI без договор Османлиско Царство
1532–1555[2] Сулејман I Тахмасп I Договор од Амасија (1555) Османлиско Царство[3]
1578–1590[4] Мурат III Абас I Цариградски договор (1590) Османлиско Царство
1603–1618 Ахмед I Абас I Договор на Насух Паша (1612) Персиска Империја
1603–1618[5] Ахмед I, Мустафа I, Осман II Абас I Договор од Серав (1618) Персиска Империја
1623–1639[6] Мурат IV Абас I Договор од Зухаб (1639) Османлиско Царство
1722–1727[7] Ахмед III Махмуд Хотаки Договор од Хамедан (1727) без победник
1730–1735 Ахмед III, Махмуд I Надер Шах Договор на Ахмед Паша (1732) Персиска Империја
1730–1736[8] Махмуд I Абас III, Надер Шах Договор од Цариград (1736) Персиска Империја
1743–1746[9] Махмуд I Надер Шах Договор од Керден (1746) Персиска Империја
1775–1776[10] Абдул Хамид I Карим Занд Шах без договор Басра заземена од Персија,[11]
и вратена по три години од Османлиите.[11]
1821–1823[12] Махмуд II Фатах Али Шах Договор од Ерзурум (1823) без победник

Наводи

уреди
 1. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi II, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 339-340
 2. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi II, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 277-281
 3. [Gábor Ágoston-Bruce Masters:Encyclopaedia of the Ottoman Empire , ISBN 978-0-8160-6259-1, p.280
 4. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi III, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 21-25
 5. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi III, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 43-45
 6. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi III, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 78-82
 7. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi III, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 288
 8. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi IV, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 1-8
 9. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi IV, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 22-25
 10. http://www.iranicaonline.org/articles/karim-khan-zand
 11. 11,0 11,1 Fattah, Hala Mundhir (1997). The Politics of Regional Trade in Iraq, Arabia, and the Gulf: 1745-1900. SUNY Press. стр. 34. ISBN 9781438402376.
 12. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi IV, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp 193-195

Надворешни врски

уреди
 • Sicker, Martin (2001). The Islamic World in Decline: From the Treaty of Karlowitz to the Disintegration of the Ottoman Empire. Greenwood Publishing Group. ISBN 027596891X.