Договор од Керден

Договорот од Керден — мировен договор потпишан во 1736 година преку кој завршила Отоманско-персиската војна (1743–1746).

Договор од Керден

1746
Потпишан1746
Потписници Османлиско Царство
Nadir Shah Flag.svg Персија

Според договорот, граничната линија меѓу двете земји останала иста според договорот пред еден век потпишан во Зухаб (односно денешните граници меѓу Иран-Турција и Иран-Ирак), Османлиите се согласиле на верниците да одат на аџилак кон Мека, биле основани конзулатства на двете земји, биле ослободени воени затвореници од двете страни а Османлиите ги признале шиитите како петта правна секта на исламот[1]. Освен тоа, градот Багдад останал под османлиска управа. Освен тоа, Афшаритската династија била признаена од Османлиите како владетели на Персија[2]

НаводиУреди

  1. Nicolae Jorga: Geschiste des Osmanichen vol IV, (trans: Nilüfer Epçeli) Yeditepe Yayınları, 2009, ISBN 975-6840-19-X, p. 371
  2. During the war Ottomans were backing Safavid prince Safi Mirza as the legal shah of Iran.