Отоманско-персиска војна (1821–1823)

Османлиско-персиската војна од 1821–1823 е војна меѓу Османлиското Царство и Персија[2].

Отоманско-каџарска војна
Дел од Отоманско-персиски војни
Датум 1821–1823
Место османлиско-персиска војна
Исход Договор од Ерзурум
статус кво[1]
Територијални
промени
предвоени граници.
Завојувани страни
Каџарска династија Османлиско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Абас Мирза Османлиско Царство Махмуд II

Конфликт уреди

Претходно, по големиот пораз во Грузија во времето на Руско-персиската војна од 1804 до 1813 година, Абас Мирза сакал да ја модернизира својата армија. Тој испратил свои ученици во Англија за да ги научат западните воени техники и ги поканил на британските војски да ги обучат на неговите. Обновување на војната дошло во 1821 година поради бунтовничките племиња од Ирански Азербејџан[3]. Двете сили се сретнале во реонот на езерото Ван, а својата кулминација војната ја имала во Битката кај Ерзурум каде персиските сили победиле[3]. Во следните години имало неколку немири, но војната целосно завршила со потпишување на договор во Ерзурум каде и двете страни ги признале претходните граници без територијални измени[3].

Наводи уреди

  1. A Global Chronology of Conflict: From the Ancient World to the Modern Middle, Vol.III, ed. Spencer C. Tucker, (ABC-CLIO, 2010), 1140.
  2. Martin Sicker, The Islamic World in Decline: From the Treaty of Karlowitz to the Disintegration of the Ottoman Empire, (Praeger, 2001), 118. (бара претплата)
  3. 3,0 3,1 3,2 A Global Chronology of Conflict: From the Ancient World to the Modern Middle, Vol.III, ed. Spencer C. Tucker, 1140.