Договорот од Зухаб — мировен договор потпишан на 17 мај 1639 година преку кој завршила втората Отоманско-персиската војна[1] .

Договор од Зухаб

1639
Потпишан17 мај 1639
МестоЗухаб, Османлиско Царство
Потписници Османлиско Царство
Персија

Според договорот Ереван, Источна Грузија, Дагестан и Азербејџан останале под Персија додека Западна Грузија и поголемиот дел од Западна Ерменија биле вклучени во територијата на Османлиското Царство. Освен тоа, Османлиите го задржиле Багдад и цела Месопотамија.

Наводи

уреди
  1. Somel, Selçuk Akşin, Historical Dictionary of the Ottoman Empire, (Scarecrow Press Inc., 2003), 306.