Општини во Лихтенштајн

Кнежевството Лихтенштајн е поделено на 11 општини (герм. Gemeinden), од кои највеќето се состојат од по еден град или село. Пет од нив се во изборниот округ Унтерланд („горен крај“), а остатокот се во Оберланд („долен крај“).

Административна поделба на Лихтенштајн

Општини

уреди
Знаме Поштенски бр.
и име
Население
(31/12/2005)
Површина
во км2
Нас. места
Изборен округ Унтерланд
  9491 Ругел 1925 7,4 Ругел
  9488 Шеленберг 974 3,5 Шеленберг
  9487 Гамприн 1436 6,1 Гамприн
Бендерн
  9492 Ешен 4076 10,3 Ешен
Ненделн
  9493 Маурен 3649 7,5 Маурен
Шанвалд
Изборен округ Оберланд
  9494 Шан 5811 26,8 Шан
Милехолц
  9498 Планкен 366 5,3 Планкен
Хинтершеленберг
  9490 Вадуц 5047 17,3 Вадуц
Ебенхолц
  9497 Тризенберг 2542 29,8 Тризенберг
Вангерберг, Гафлај,
Замина, Зика, Зилум,
Мазеша, Малбун
Ротенбоден, Штег
  9495 Тризен 4643 26,4 Тризен
  9496 Балцерс 4436 19,6 Балцерс
Мелс
  Лихтенштајн 34905 160,0  

Екслави и енклави

уреди

И покрај нивната мала површина, општините во Лихтенштајн имаат сложени облици. Покрај матичната територија, седум од нив имаат и ексклави:

  • Балцерс: 2 ексклави
  • Ешен: 2 ексклави
  • Гамприн: 1 ексклава
  • Планкен: 3 ексклави, 1 енклава
  • Шан: 4 ексклави, 2 енклави
  • Тризенберг: 1 ексклава (околу местото Малбун)
  • Вадуц: 5 ексклави

Надворешни врски

уреди